Sportrevalidatie

Onze specialisten

Sportrevalidatie

Bij sportkinesitherapie wordt behandeld naar een opgelopen sportletsel. Het kan gaan om een trauma, maar ook om een overbelastingsletsel. Vaak wordt er gekeken welke specifieke bewegingen de sporter moet uitvoeren en welke bewegingssystemen er hierbij overbelast kunnen worden. Verder wordt er binnen de sportkine ook aandacht besteed aan het begeleiden van sporters bij hun hervatting van de sport. Progressief opbouwen van de belasting is hierbij een belangrijke factor.

Blessurepreventie

Met de expertise in de sportwereld door de jaren heen hebben we heel wat kennis opgebouwd rond aanpak van blessures en preventie ervan. Verschillende therapeuten in de praktijk volgden cursussen rond sportspecifieke blessurepreventie.

Loopanalyse

U kan bij ons ook terecht voor een analyse van uw loopstijl. Vanuit verschillende perspectieven zoeken we waar de oorzaak ligt van uw klachten tijdens of na het lopen. Daarbij geven we ook advies mee en stellen we een gericht oefenschema op. Ook voor wie geen klachten heeft maar simpelweg naar een manier zoekt om de prestaties naar een hoger niveau te tillen, kan een loopanalyse aangewezen zijn.

Aan de hand van een intake en het filmen van de loopstijl op de loopband gaan we samen met u op zoek naar de aspecten waaraan gewerkt kan worden. Met behulp van tips en oefeningen zetten we u vervolgens op weg om veilig en efficiënt verder te gaan trainen.

Concrete info m.b.t. de loopanalyse:
Sessie 1
  • Intake met bespreken doelstellingen
  • Analyse o.b.v. camera-beelden
  • Hartslag en rustpols kunnen evt. ook worden gemeten indien interesse
  • Kort advies

Deze eerste sessie zal een uur in beslag nemen.

Sessie 2
  • Follow-up met volledig advies
  • Voorstel tot cues tijdens het lopen

De tweede sessie volgt 14 dagen na de eerste sessie en zal een halfuur in beslag nemen. Na deze sessies kan u de kinebehandeling/het programma verderzetten op basis van uw verdere wensen.

Blood flow restriction training

Blood flow restriction training (BFRT) is een onderdeel van oefentherapie waarbij de bloedtoevoer naar de te trainen spiergroepen deels wordt tegengehouden door een luchtband. Door die gedeeltelijke afklemming krijgt de werkende spiergroep minder zuurstof. Hierdoor treedt er sneller vermoeidheid op en is er sneller een trainingseffect. Dit wil zeggen dat je met lichtere gewichten toch een winst in spierkracht kan krijgen. Daarnaast wordt deze therapie ook gebruikt als pijndemping.

BFRT wordt voornamelijk toegepast als gewrichts- of andere pathologie het niet toelaat om zware weerstanden te gebruiken bij krachttraining. Dat kan zowel bij het bovenste als onderste lidmaat..

Kinesiotape

Door het aanbrengen van tape op het lichaam (spieren, ligamenten, pezen, …) willen we volgende zaken bereiken:

  • Het opheffen van de huid geeft een verhoogde bloedcirculatie.
  • Ondersteuning van de spier, pees of ligament bij werk -of sporthervatting.
  • De spierfascia ontspannen.
  • De patiënt leren aanvoelen wat een gecorrigeerde houding is.

Wilt u meer weten over Sportrevalidatie?